Ukončenie dojčenia a všetko, čo by o ňom mali mamičky a oteckovia vedieť

V prvých šiestich mesiacoch je dojčenie pre novorodenca veľmi dôležité a poskytuje mu najlepšiu možnú výživu. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výlučné dojčenie do konca 6. mesiaca a po zavedení príkrmov by mamičky mali pokračovať v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. A ak to mamičke aj dieťaťu vyhovuje, kľudne aj dlhšie. V živote však nastanú situácie, keď je potrebné dieťatko od prsníka odstaviť. Ako postupovať, aby dieťatko nepocítilo žiadnu zmenu a mamička sa cítila tiež dobre?

Niektoré mamičky pristupujú k dojčeniu veľmi zodpovedne a snažia sa dieťatko dojčiť čo najdlhšie. Pokiaľ im to vyhovuje a nevyskytnú sa žiadne komplikácie, je všetko v poriadku a ich dieťatko môže dostávať výživu z materského mlieka aj niekoľko rokov. Potom je v podstate na ňom, aby sa rozhodlo, kedy dojčenie samé ukončí. Čo však v prípade, že mamička potrebuje začať užívať lieky, ktoré sú nezlučiteľné s dojčením? Alebo čo ak rodinná situácia neumožňuje ďalšie dojčenie?

Pre správny vývoj dieťatka je dôležitá jeho výživa, ako aj psychické zdravie a pohoda mamičky. Ak mamičke dojčenie z nejakého dôvodu prestane vyhovovať alebo je pre ňu príliš veľkou záťažou, je možné dojčenie ukončiť, ak sa dodržia určité postupy. Je dôležité si uvedomiť, že mamička je pre dieťatko dôležitá, či už dojčí, alebo nie. Ak rieši zdravotné komplikácie, nepriaznivý psychický stav, ťažké rodinné okolnosti alebo pracovné povinnosti, je to dôvod, ktorý niekedy musí ustúpiť túžbe dojčiť dieťatko čo najdlhšie.

Možné dôvody pre ukončenie dojčenia:

  • zdravotné problémy mamičky
  • nepriaznivé rodinné pomery
  • prvá laktačná kríza v 6. mesiaci bábätka (mení sa spánkový režim a bábätka vyžadujú častejšie dojčenie, vďaka čomu sa mamička môže cítiť vyčerpane)
  • hospitalizácia
  • dlhodobá služobná cesta
  • návrat do pracovného procesu

Viete, že… po skončení hospitalizácie alebo po návrate zo služobnej cesty sa môžete k dojčeniu vrátiť? Nemusí sa to však podariť vždy a tiež je potrebné dodržiavať postup, aby nedošlo k zastaveniu tvorby materského mlieka.

Odstavenie nemá žiadne špeciálne pravidlá a viesť ho môžete ako Vy, tak Vaše dieťatko. Existujú tri základné spôsoby:

1. samoodstavenie
2. postupné ukončenie dojčenia
3. rýchle ukončenie dojčenia (obvykle zo závažných príčin)

Niektoré deti sa od dojčenia odstavia zo dňa na deň samé. Jednoducho prestanú mať o prsník záujem, či sa Vám to páči, alebo nie.  

Ak sa rozhodnete odstaviť svoje dieťatko a máte na tento proces dostatok času, je to relatívne priaznivá situácia. Môžete začať tým, že budete dojčiť kratší čas a na začiatku vynecháte jedno kŕmenie týždenne a nahradíte ho iným kŕmením. Ďalší týždeň vynecháte dve kŕmenia, nasledujúci týždeň tri atď.

Na druhej strane, metóda rýchleho odstavenia nie je najideálnejšia, ale sú chvíle, keď je potrebné sa k nej uchýliť. Aj mamička musí prežiť, čo je pre ňu a dieťa najdôležitejšie. Možno preto, aby sa oň mohla naďalej starať.

Viete, že… v procese odstavenia môže výrazne pomôcť partner? Pre dieťatko je dôležité vedieť, že má oboch rodičov, a preto je veľmi vhodné, ak k nemu v noci vstáva aj otecko, ktorý mu ponúkne pitie a uistí ho, že nie je samé.  

Čo by ste mali zvážiť pred odstavením

Najskôr sa zamyslite nad tým, čo je dôvodom, prečo chcete prestať dojčiť. Nemusíte sa nikomu zodpovedať, Vaše rozhodnutie je len na Vás. Dôležité je, aby ste v sebe pomenovali, čo Vás k tomu vedie. Je to návrat do práce? Ste unavená z nočného dojčenia alebo sú za tým zdravotné problémy? Ak v tom budete mať jasno, bude pre vás oveľa jednoduchšie nájsť aj spôsob, ako dojčenie ľahko a hladko ukončiť. Potom sa pokúste odpovedať na ďalšie otázky:

  • Je vaše dieťatko zdravé?
  • Budete chcieť materské mlieko nahradiť?
  • Zvládnete reakciu Vášho tela?

Ak má vaše dieťatko problémy s alergiami, neznášanlivosťou alebo predispozíciou k alergiám, skúste svoje rozhodnutie prehodnotiť alebo sa opýtajte svojho pediatra na možné riziká. Vo všeobecnosti sa však odstavenie v takýchto prípadoch neodporúča.

Ak sa u vášho dieťatka nevyskytuje nič z uvedeného, premýšľajte o tom, ako nahradiť materské mlieko. Ak ešte nemá rok, mala by ho zastúpiť náhradná dojčenská výživa, neskôr môžu mliečnu bielkovinu poskytnúť aj kyslomliečne výrobky a potom kefír alebo klasické kravské mlieko či rastlinná náhrada.

Vezmite tiež do úvahy, ako na koniec dojčenia bude reagovať Vaše telo. Pri postupnom ukončovaní sa obvykle pomaly znižuje produkcia materského mlieka a v takom prípade by nemal nastať problém.

Tip: Pri pocite napätia v prsiach mlieko odsajte, ale nerobte to príliš často, aby ste tvorbu mlieka naopak nepodporili.

Ak dojčenie potrebujete ukončiť zo dňa na deň, funguje produkcia mlieka v žľazách ďalej a môžu sa objaviť zápaly. Dobré je preto poradiť sa s Vašim gynekológom.

Čo pomáha znížiť laktáciu:

  • kompresia chladom (prikladanie studených obkladov)
  • pevná podprsenka (ktorá zároveň mamičke poskytuje pohodlie)
  • bylinky a prírodné doplnky (šalvia, mäta, žihľava)
  • dostatočný príjem tekutín (nadmerné množstvo naopak produkciu mlieka stimuluje)
  • obmedzenie fyzickej stimulácie pŕs (teplá voda pri sprchovaní alebo masáž pŕs)
  • farmaceutické prípravky (tie je vždy nutné konzultovať s lekárom)

Ako na odstavenie?

Ide o postupné znižovanie počtu dojčení. Ideálne by malo prebiehať bez plaču, smútku, s citom a s láskou. Pri kŕmení preto nezabúdajte dieťatku ani po odstavení prejavovať náklonnosť a maznať sa s ním. Dávajte mu najavo, že ste mu stále na blízku.

Prejavujte bábätku lásku

Odstavením sa v žiadnom prípade nepretrháva vzťah medzi mamičkou a dieťatkom. Ak ste ho odstavili, správajte sa k nemu rovnako ako doposiaľ. Komunikujte s ním rovnako ako pri dojčení. Kŕmte ho v náručí a udržujte s ním očný aj hlasový kontakt. A samozrejme nezabúdajte na nežné dotyky.

Viete, že… ak urobíte odstavenie postupne a šetrne, nemusíte mať žiadne výčitky, že svojho drobčeka o niečo pripravujete?

Neobviňujte sa

Niekedy sa dojčenie môže stať pre mamičku neznesiteľným. Aj psychický dôvod je dôvodom na jeho ukončenie. Ak by ste mali v rodine stres alebo nervozitu, je potrebné situáciu riešiť. Stres by sa nakoniec aj tak preniesol na dieťa. Nikomu však neradíme vzdať sa bez boja. Ak sa rozhodnete pre odstavenie, podrobné návody, praktické rady a postupy nájdete v príručke Odstavenie od dojčenia, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť tu.

Ďalšie zaujímavé články

Prečo sú ekologické vlhčené obrúsky Beggs spoľahlivým spoločníkom nielen v lete?

viac

Prečo sa maltodextrín nachádza v dojčenskom mlieku?

viac

Prečo ženy potrebujú kyselinu listovú

viac